Stege - Sanfrancisco - Stege

Jens Sund

(1891 - 1960)

Telegrafist & Postmester i Stege

1947

8/1 - 14/3

Ja, rejsen begyndte faktisk næsten et år før.
Jeg havde skrevet til Carla og Victor, at vi syntes de skulde komme en tur hjem efter alle disse år; men Victor svarede, det kunde der ikke være tale om, de havde ikke tid og råd, men de syntes jeg skulde komme derover en tur. Og da han så tilbød, at de vilde betale alle mine udgifter i Staterne; ja, så blev fristelsen unægtelig for stor. Men, alligevel; det var mange penge alene for turen til NewYork, så der var fortsat store betænkeligheder. Så fik vi dem i telefonen, da forbindelsen åbnede i sommeren 1946 via Norge; helt god var den ikke, men stemmerne var dog let kendelige, og Victor blev ved at gentage: “Du skal komme, Jens”. Lysten manglede ikke, så det endelige resultat blev altså, at alle sejl blev sat for at ordne amerikarejse i Januar, Februar 1947.

Ved at slå ferien sammen for 2 år og så få yderligere 3 ugers ekstraferie var den nødvendige tid fremskaffet. Og så kommer alle de spændende forberedelser til så lang en rejse. Først visum. I det amerikanske vicekonsulat mente de det vilde vare 4-5 måneder at få dette ordnet. Jeg skrev til Christmas Møller, og så blev det ordnet i løbet af et par uger, efter at jeg havde fået Victors skriftlige bevis, attesteret af notarius publikus, at jeg skulde være deres gæst.

Så var der billetten. Den skulde betales i kroner, så det måtte enten være den norske eller den svenske amerikalinie der kunde blive tale om, da de danske både blev for dyre for min pung. SS “Drottningholm” passede med tiderne, så jeg kunde benytte den begge veje, og det var en fordel, derved at jeg så kunde lade blive der ombord, hvad jeg ikke vilde indføre i USA af whisky og tobak, og så få det udleveret for hjemgående. Samtidig kunde jeg benytte lejligheden til en lille afstikker til Oslo, da Drottningholm afgik fra Göteborg, så jeg kunde få lejlighed til at hilse på alle de gamle venner deroppe.

Tiden gik hurtigt med alle disse forberedelser, og så kom den store dag:

Denne dagbog er skrevet af Jens Sund (min tipoldefar) tilbage i 1947, og omhandler hans rejse til San Francisco for at besøge sin bror efter krigen.

Med humor, kækt sprog og en skødesløs attitude, giver Jens et detaljeret indblik i tidens mennesker og kultur.

På sin vej møder og beskriver han vidt forskellige skæbner, fra jødiske flygtninge til San Franciscos borgmester og rige overklasse.

Det fulde værk kan nu også købes som bog.

Vælg en anden dato:

Indholdsfortegnelse
RSS feed